Jakie produkty używać do smażenia?

Jakie produkty używać do smażenia?
multitematyczny
Zdrowie i medycyna
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Smażenie to jeden z najpopularniejszych procesów obróbki termicznej, jakiemu poddajemy żywność. Niestety nie należy do najbardziej zdrowych, jednak nie sposób całkowicie wyeliminować go z naszego życia. Warto jednak dołożyć wszelkich starań, by zapewnić sobie odpowiednią jakość tłuszczu, bez którego smażenie jest niemożliwe. Najczęściej jest nim olej, poddawany wysokiej temperaturze, która powoduje zmianę składu i struktury produktu. W trakcie procesu wydzielają się szkodliwe substancje, których produkcję można ograniczyć, dobierając właściwy tłuszcz do smażenia. Wiele takich produktów oraz innych, o cennych właściwościach, można znaleźć w sklepie internetowym: https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/.

Siup na patelnię

Pierwszym produktem do smażenia jest olej rzepakowy cena opakowania jest jedną z najtańszych, przekonują również jego właściwości. Wszystko za sprawą wysokiej temperatury dymienia (205C), dobrego składu, małej ilości wielonasyceniowych kwasów tłuszczowych w wersji rafinowanej. Innym pomysłem jest oliwa z oliwek, która do smażenia nadaje się tylko w wersji Extra Virgin. Osiąga temperaturę dymienia na poziomie 160C, dzięki czemu można na niej podsmażyć niektóre posiłki. W przypadku dłuższej i intensywniejszej obróbki termicznej zalecana jest oliwa z oliwek rafinowana. Warto jeszcze wspomnieć o tłuszczach zwierzęcych, których przedstawicielem w kwestii smażenia jest masło klarowane. Jest to specjalnie przygotowany produkt, który wykazuje wysoką temperaturę dymienia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Szamba – wykonanie, rodzaje, zasada działania
Szamba – wykonanie, rodzaje, zasada działania
Każda posesja musi w jakiś sposób odprowadzać nieczystości. Jeśli działka ma możliwość podłączenia się do sieci kanalizacyjnej nie ma żadnego […]
Ostatnie wpisy