Jak alkohol działa na organizm? Skąd bierze się kac?

Jak alkohol działa na organizm? Skąd bierze się kac?
multitematyczny
Zdrowie i medycyna
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kac to najczęstszy objaw, który pojawia się po tym, gdy wcześniej nadużyjemy alkoholu. Wchłania się on z przewodu pokarmowego do krwioobiegu bardzo łatwo i następuje prawie bezpośrednio po spożyciu – zaczynając od jamy ustnej, dalej żołądek aż do jelita grubego. W najszybszym tempie wchłaniają się wysokoprocentowe alkohole, które są spożywane na tzw. pusty żołądek, przez co nie są rozcieńczone pożywieniem zalegającym w przewodzie pokarmowym. Etanol jest łatwo resorbowany (wchłaniany) również przez tkankę mózgową. Najbardziej wyrażone zaburzenia zachowania i zaburzenia psychiczne mają miejsce w pierwszej godzinie po spożyciu alkoholu, ponieważ występuje wtedy w ośrodkowym układzie nerwowym najwyższe stężenie etanolu. Proces wyeliminowania alkoholu etylowego dokonuje się głównie w wyniku metabolizmu dochodzącego w wątrobie. W mniejszym natomiast stopniu wydalany jest (w niezmienionej postaci) z potem, moczem, wydychanym powietrzem. Alkohol etylowy przyczynia się również do zaburzeń biochemicznych w organizmie osoby pijącej. Najczęściej występującą nieprawidłowością, która towarzyszy spożywaniu alkoholu to zmiany w stężeniach elektrolitów (zobacz: elektrolity na kaca). Pojawia się niższy poziom wapnia, fosforanów, potasu, magnezu. Spowodowane jest to niedożywieniem oraz wywoływanym przez etanol zmniejszonym wchłanianiem ich a zwiększonym usuwaniem. Często po zatruciu alkoholem etylowym pojawia się obniżenie poziomu glukozy występującej we krwi (hipoglikemia).

Dlaczego powstaje kac? Etanol w formie niezmienionej o czym było wspomniane, usuwany jest z organizmu np. poprzez drogi oddechowe, a także w następstwie procesów rozkładów. Druga z form odpowiada za więcej niż 90% i dochodzi do niej głównie przy udziale wątroby. Podstawowym z enzymów, który rozkłada alkohol etylowy jest alkoholowa dehydrogenaza. Skutek jej działania stanowi powstanie octowego aldehydu, który kolejno przekształcony zostaje przez aldehydową dehydrogenazę do kwasu octowego. W powstawaniu kaca udział ma kilka czynników. Idąc po kolei, po pierwsze wpływa na niego powstający octowy aldehyd. Po drugie – substancje chemiczne, które są zawarte w alkoholach obok etanolu potęgują go, a im więcej pojawia się tego typu związków tym intensywniejsze objawy zatrucia. Odwodnienie towarzyszące upojeniu a także zaburzenia biochemiczne wpływają także na pojawienie się objawów kaca.

Jeśli szukasz skutecznego sposobu na kaca, to polecamy kroplówki. Działają prawie natychmiastowo.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Najciekawsze miejsca na narty we Włoszech
Najciekawsze miejsca na narty we Włoszech
Wybierając się na wyjazd zimowy lub wiosenny na narty warto rozważyć nie tylko polskie ośrodki czy przygraniczne oferty naszych sąsiadów, […]
Ostatnie wpisy