Jakie produkty używać do smażenia?

Jakie produkty używać do smażenia?
multitematyczny
Zdrowie i medycyna
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Smażenie to jeden z najpopularniejszych procesów obróbki termicznej, jakiemu poddajemy żywność. Niestety nie należy do najbardziej zdrowych, jednak nie sposób całkowicie wyeliminować go z naszego życia. Warto jednak dołożyć wszelkich starań, by zapewnić sobie odpowiednią jakość tłuszczu, bez którego smażenie jest niemożliwe. Najczęściej jest nim olej, poddawany wysokiej temperaturze, która powoduje zmianę składu i struktury produktu. W trakcie procesu wydzielają się szkodliwe substancje, których produkcję można ograniczyć, dobierając właściwy tłuszcz do smażenia. Wiele takich produktów oraz innych, o cennych właściwościach, można znaleźć w sklepie internetowym: https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/.

Siup na patelnię

Pierwszym produktem do smażenia jest olej rzepakowy cena opakowania jest jedną z najtańszych, przekonują również jego właściwości. Wszystko za sprawą wysokiej temperatury dymienia (205C), dobrego składu, małej ilości wielonasyceniowych kwasów tłuszczowych w wersji rafinowanej. Innym pomysłem jest oliwa z oliwek, która do smażenia nadaje się tylko w wersji Extra Virgin. Osiąga temperaturę dymienia na poziomie 160C, dzięki czemu można na niej podsmażyć niektóre posiłki. W przypadku dłuższej i intensywniejszej obróbki termicznej zalecana jest oliwa z oliwek rafinowana. Warto jeszcze wspomnieć o tłuszczach zwierzęcych, których przedstawicielem w kwestii smażenia jest masło klarowane. Jest to specjalnie przygotowany produkt, który wykazuje wysoką temperaturę dymienia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Części samochodowe, których zapas na pewno się przyda
Części samochodowe, których zapas na pewno się przyda
Współczesne samochody stają się coraz mniej awaryjne. Niemniej jednak możliwość bezproblemowego użytkowania pojazdu jest w dużej mierze uwarunkowana regularną wymianą […]
Ostatnie wpisy