Chleb jest podstawowym pożywieniem spożywanym przez ludzi od tysięcy lat. Jest to produkt na bazie ziarna, zwykle wykonany z mąki pszennej, który jest pieczony, aby nadać mu twardą teksturę, która może być przechowywana przez długi czas bez zepsucia.
Chleb jest podstawą ludzkiej diety, a niektóre jego odmiany są spożywane w niemal każdej części świata. W rzeczywistości istnieje ponad 3000 różnych rodzajów chleba, które zostały opracowane w czasie.
Chleb ma wiele korzyści zdrowotnych, które obejmują:
Chleb jest zwykle dobrym źródłem witamin B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B9 (kwas foliowy). Inne przydatne witaminy to witamina A i witamina E.
Chleb zawiera błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać zdrowe i regularne jelita. Błonnik pomaga również obniżyć poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi zanim dotrą one do jelit, gdzie mogą zostać wchłonięte do krwiobiegu. To obniża poziom cholesterolu we krwi poprzez powstrzymywanie ich przed ponownym wchłonięciem do organizmu w celu wykorzystania jako energia lub przechowywania w postaci tłuszczu.
Chleb jest bogaty w żelazo, miedź i magnez. Żelazo pomaga w transporcie tlenu przez nasz organizm, natomiast miedź i magnez są niezbędnymi kofaktorami w wielu systemach enzymatycznych potrzebnych do funkcjonowania organizmu, takich jak przewodzenie impulsów nerwowych i skurcz mięśni.
Węglowodany dostarczają nam energii, a błonnik pomaga nam czuć się sytym, dzięki czemu nie odczuwamy głodu.
Jeśli chcesz zjeść dobre pieczywo, to restauracja Gdańsk Starówka, jest miejscem, w którym to zrealizujesz.