Sekret sukcesu każdej restauracji tkwi w jakości oraz smaku potraw. Nowoczesna restauracja to miejsce pełne wielu urządzeń wspomagających pracę kucharzy i ułatwiających serwowanie wysokiej jakości posiłków. Podstawowym narzędziem pracy każdego kucharza jest kuchnia gastronomiczna. Profesjonalne kuchnie gastronomiczne to wydajne i oszczędne urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej. Do przygotowywania zdrowych potraw przydać się mogą także płyty grillowe lub piece konwekcyjno-parowe.
W nowoczesnych restauracjach nie powinno także zabraknąć wydajnych chłodziarek, a także pakowarek próżniowych, pozwalające dłużej utrzymywać świeżość warzyw, owoców lub mięs. Chociaż w wysokiej klasy restauracjach rzadko korzysta się z kuchenek mikrofalowych, urządzenie to powinno również znaleźć się na wyposażeniu. Kuchenka mikrofalowa przydaje się w sytuacjach awaryjnych, gdy konieczne jest szybkie podgrzanie lub rozmrożenie produktów.
W związku z tym, że kuchnia jest sercem każdej nowoczesnej restauracji, należy zadbać o jej odpowiednie wyposażenie. Kompleksowe wyposażenie kuchni powinno obejmować również zakup wysokiej jakości naczyń i przyborów kuchennych niezbędnych zarówno do przygotowywania, jak i serwowania potraw. Pomocne w kuchni są również nowoczesne urządzenia do obróbki mechanicznej surowców.
Wśród popularnych sprzętów znajdują się m.in. obieraczki, makaroniarki, miksery, szatkownice czy krajalnice. W nowoczesnej restauracji nie powinno także zabraknąć sokowirówki lub wyciskarki, a także wysokiej klasy ekspresu do kawy. Jeżeli restauracja zamierza serwować desery przydać się mogą również gofrownice oraz naleśnikarki.