Kuchnia śródziemnomorska – dzięki jakim składnikom, jest ona tak popularna?

Kuchnia śródziemnomorska – dzięki jakim składnikom, jest ona tak popularna?
multitematyczny
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia śródziemnomorska to potrawy pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Dieta śródziemnomorska to tradycyjna dieta, która jest stylem odżywiania się ludów basenu Morza Śródziemnego. Basen Morza Śródziemnego obejmuje takie kraje, jak Włochy, Grecja, Francja i Hiszpania. Głównymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej są oliwa z oliwek, czosnek, ryby, jogurt czy warzywa.

Główne składniki

Oliwa z oliwek 

Oliwa z oliwek jest pozyskiwana z oliwek. Pomaga zapobiegać chorobom serca i nowotworom. Olej z pestek winogron i olej słonecznikowy są również bogatym źródłem tłuszczów jednonienasyconych. Chcąc uzyskać odpowiedni smak oliwy, można samemu zakupić oliwki zielone i zrobić ją od podstaw.

Czosnek

Czosnek zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witamina B6, magnez, selen i mangan, które pomagają zwalczać infekcje i wzmacniają odporność. Czosnek może być stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Pomaga on również wzmocnić układ odpornościowy i poprawić trawienie.

Jogurt

Jogurt jest bogaty w wapń, który pomaga budować mocniejsze kości i zęby, a także w białka, które wspomagają wzrost mięśni i naprawiają uszkodzenia tkanek spowodowane starzeniem się lub chorobą. Jogurt zawiera również probiotyki, które pomagają utrzymać równowagę zdrowych bakterii w organizmie, co zapobiega częstym zachorowaniom, ponieważ probiotyki pomagają organizmowi zwalczać inwazję bakterii.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Przykłady potraw z mięsa z wołowego
Przykłady potraw z mięsa z wołowego
Mięso wołowe nie cieszy się w Polsce tak dużym uznaniem jak chociażby drób, czy też wieprzowina. Jest jednak kilka kluczowych […]
Ostatnie wpisy