Wiele osób pije zieloną herbatę ze względu na jej smak, ale napój ten ma również wiele korzyści zdrowotnych.
Zielona herbata jest wytwarzana z liści Camellia sinensis, wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Azji. Roślina ta jest bogata w przeciwutleniacze zwane katechinami, które zostały powiązane z korzyściami zdrowotnymi, począwszy od ochrony przed chorobami serca i rakiem, aż po poprawę funkcjonowania mózgu. Zielona herbata liściasta może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale najczęściej przygotowuje się ją na gorąco.
Korzyści zdrowotne wynikające z picia zielonej herbaty liściastej obejmują:
Picie czterech lub więcej filiżanek zielonej herbaty liściastej dziennie zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Może to wynikać ze zdolności zielonej herbaty liściastej do obniżania poziomu homocysteiny we krwi (wysoki poziom tego aminokwasu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca).
W badaniu opublikowanym w Journal of Human Hypertension stwierdzono, że u osób, które spożywały trzy filiżanki dziennie, nastąpiło znaczne obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (górna liczba), rozkurczowego ciśnienia krwi (dolna liczba) i średniego ciśnienia tętniczego (różnica między ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym).
Zielona herbata ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć nasilenie astmy, atopowego zapalenia skóry (forma egzemy) i reumatoidalnego zapalenia stawów.