Osoby preferujące przygotowywanie potraw na ognisku bardzo często wykorzystują do tego celu specjalny kociołek węgierski. Jest to duży garnek wykonany zazwyczaj z wytrzymałego żeliwa, w którym można bez problemu przyrządzić mnóstwo pysznych dań wieloskładnikowych. Większość z nich opiera się oczywiście na mięsie (wieprzowym, wołowym, drobiowym itp.) oraz rozmaitych warzywach. Wysokiej jakości kociołki posiada w swoim asortymencie m.in. sklep internetowy: https://es-er.pl/kociolki_wegierskie_zeliwne,204756,2,1.html.
Kociołek żeliwny wprost idealnie nadaje się do przyrządzania gulaszu węgierskiego (tzw. porkolt), czyli aromatycznej potrawy składającej się z golonki wieprzowej, bulionu, papryki, cebuli, pieczarek, czosnku oraz pomidorów. Wystarczy wszystkie wymienione produkty pokroić w mniejszą lub większą kostkę i wrzucić do naczynia, a następnie całość powiesić nad ogniem, od czasu do czasu mieszając. Danie to podaje się zazwyczaj z chlebem bądź podpłomykami przygotowanymi podczas gotowania. Kolejny świetny przepis to karkówka obłożona liśćmi kapusty i zapiekana wraz z młodymi ziemniakami, słodką papryką, marchewką i licznymi przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, majerankiem). Jest to stosunkowo nieskomplikowana potrawa, ale jednocześnie wyjątkowo smaczna.
Można też zdecydować się na przyrządzenie:
– tradycyjnej zupy z ryb słodkowodnych (karpi, sandaczy, okoni, leszczy)
– paprykarza z mięsem cielęcym lub drobiowym (zagęszczonego sosem śmietanowo-mącznym)
– curry z warzywami i ryżem
– bigosu
– grochówki
– pieczonki z boczkiem, kiełbasą i słoniną