Jak rozpoznać zepsute wino?

Jak rozpoznać zepsute wino?
multitematyczny
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dobre wino może być naprawdę świetnym dodatkiem do wykwintnej kolacji w gronie rodzinnym lub do wieczornego spotkania ze znajomymi przy tzw. desce serów. Taki trunek powinien być dobrany do serwowanych dań, tak by podkreślał ich smak. Aromat nie może jednak przyćmić potraw, a prawdziwą katastrofą jest podanie zepsutego napoju na bazie winogron. Na szczęście jest kilka sposobów, aby rozpoznać korkowe wino Gruner Veltliner, Cabernet Sauvignon, czy inny znakomity szczep dzięki temu na pewno trafi w gusta naszych gości i nie narazi nas na niepotrzebny wstyd. 

Smak, zapach i kolor

Nie bez powodu kelnerzy w restauracjach podają odrobinę wina do spróbowania jednemu z klientów. Często praktyką jest również oferowanie korka do powąchania. Taka próba zapachu, barwy oraz smaku powinna być przeprowadzana zawsze, nawet w domowym zaciszu. Pamiętajmy, że alkohol ten nie może smakować korkiem, jego kolor nie powinien budzić podejrzeń, a zapach musi być przyjemny. Zepsute wino często ma kwaśny, ostry aromat, przypominający nieco ocet. W takim trunku wyczujemy także bardzo nieprzyjemne nuty smakowe. Butelkę zepsutego napoju należy wylać, ponieważ wino tego typu jest nie do odratowania. Weźmy też pod uwagę, że na alkohol z winogron zgubny wpływ ma złe i zbyt długie przechowywanie. Nie każde wino może leżakować latami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Budowanie obiektów – popularne materiały
Budowanie obiektów – popularne materiały
Budownictwo rozwija się ciągle w szybkim tempie. Powstają nowe domy, biurowce, centra handlowe, magazyny, centra logistyczne. Coraz częściej nowe, szybkie […]
Ostatnie wpisy