Na przestrzeni kilku lat moda na ekologiczną żywność ogarnęła całą Polskę, co zdecydowanie jest wartością dodatnią. Jednakże razem z nią na rynku pojawił się cały szereg produktów, których praktycznie jedynym związkiem z ekologią jest nadruk na ich etykiecie. Nieuczciwi sprzedawcy, ale również producenci są niestety częstym problemem, na który powinno się zwracać szczególną uwagę. Dowiedz się, co powinno być pierwszym wyborem zdrowego jedzenia.
Na tym należy skupić się w pierwszej kolejności. Wszystkie produkty, które są powszechnie szkodliwe, powinny w jak najkrótszym czasie zniknąć z każdej kuchni. W bardzo łatwy sposób można zastąpić je ekologicznymi odpowiednikami, jakimi są np. oleje ekologiczne, miód (zamiast cukru), naturalne przyprawy czy przetwory. Dodatkowo warto rozejrzeć się w swojej okolicy, czy któryś z lokalnych ogrodników czy rolników nie prowadzi ekologicznych upraw – kupno warzyw i owoców z takich miejsc daje gwarancję i pewność spożywania zdrowych produktów.