Kuchnia azjatycka -jej najpopularniejsze dania zna większość z naszych rodaków. Kto z nas przynajmniej raz w życiu nie miał okazji spróbować sajgonek ? Popularne krokiety zawijane w ciasto ryżowe bądź inny jego rodzaj i zazwyczaj nadziewane mięsem lub warzywami. Choć kojarzą nam się głównie z Wietnamem, wywodzą się z Chin, ale są spożywane właściwie w całej Azji południowo-wschodniej.
Zupa pho to wietnamskie danie — początkowo jedzone w biedniejszych regionach tego kraju, by następnie walory tej zupy doceniono nawet w Polsce. W smaku i wyglądzie przypomina nasz swojski rosół — może dlatego jest tak lubiana nad Wisłą. W Warszawie i okolicach są nawet specjalne restauracje specjalizujące się we wietnamskiej kuchni.
Pad thai to popularne w Tajlandii danie składające się z makaronu ryżowego, jajek i mięsa. W jego skład wchodzi też mnóstwo przypraw. Jako mięso może nam posłużyć kurczak lub krewetki, a w wersji wegetariańskiej — tofu. Najlepiej przygotowywać je w woku, smażąc przez około 4 minuty, wraz ze wcześniej ugotowanym makaronem.
Wielu naszych rodaków lubi wątróbkę. Przepadają za nią też w Azji. Wątróbka drobiowa z imbirem to popularne w Chinach danie, które można przygotować samodzielnie w domu. Wersja na ostro to coś bliższego Azjatom, a łagodniejszy smak preferują Europejczycy. Możemy ją zrobić w wersji z ryżem jaśminowym. Dokładny przepis znajdziemy na stronie: https://kuchnieorientu.pl/przepis/watrobka-drobiowa-z-imbirem/.