Monitoring żywności pod kątem zanieczyszczenia metalami

Monitoring żywności pod kątem zanieczyszczenia metalami
multitematyczny
Biznes i usługi
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żywność musi być przede wszystkim bezpieczna dla ludzi. Dlatego też na wszystkich producentów narzucane są bardzo wysokie, rygorystyczne normy, które decydują o tym, jak mają postępować, aby zapewnić najwyższe standardy bezpieczeństwa w trakcie produkcji żywności. Oprócz tego niezbędne są stałe kontrole, które jeszcze bardziej podnoszą standardy.

Kiedy do żywności mogą dostać się metalowe zanieczyszczenia?

Metalowe zanieczyszczenia najczęściej dostają się do produktów spożywczych w trakcie ich przygotowywania z powodu błędu ludzkiego, a nieco rzadziej przez awarię urządzenia. Kiedy już się tam dostaną, czasem bardzo trudno je wydostać, a nawet dostrzec, pomimo iż większość narzędzi powinna posiadać bezpieczny kolor, czyli niebieski. Jest on znacznie łatwiejszy do zobaczenia, gdyż zazwyczaj nie występuje naturalnie w żywności.

Detektor, który wyłapuje zanieczyszczenia

Kiedy zanieczyszczenie zostanie przegapione, może zostać poszatkowane na kawałki, a jego drobinki dostają się do różnych partii pożywienia. W związku z tym konieczne jest monitorowanie dosłownie każdego produktu przed jego zapakowaniem i posłaniem do klientów. W związku z tym praca ta powinna być wykonywana automatycznie i stale.

Aby spełnić to wymaganie, należy wykorzystać dedykowane w tym celu detektory i aparaty rentgenowskie, które pozwalają na szybką ocenę stanu produktu. Badają każdy jego element i gdy tylko wyłapią zanieczyszczenie, automatycznie odrzucają produkt z linii, o czym dokładniej można przeczytać na stronie https://atjan.pl/. Dzięki tej natychmiastowej reakcji sprawiają, że szansa na jakiekolwiek pozostałości narzędzi spada do zera.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie działania są przeprowadzane przez firmy dezynfekcyjne?
Jakie działania są przeprowadzane przez firmy dezynfekcyjne?
Firmy zajmujące się dezynfekcją są odpowiedzialne za utrzymanie zdrowia publicznego poprzez zapewnienie bezpiecznej wody pitnej dla ludności. Świadczą również usługi […]
Ostatnie wpisy