Wszelkie produkty żywnościowe przed wystawieniem do sprzedaży muszą najpierw zostać przetransportowane do sklepu. Taki przewóz podlega zawsze bardzo ścisłym przepisy oraz regulacjom i odbywa się z uwzględnieniem tzw. dobrych praktyk higienicznych. W tym kontekście najbardziej problematyczna okazuje się żywność mrożona i szybko psująca się, ponieważ wymaga nieustannego chłodzenia. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jakie są kluczowe zasady dotyczące prawidłowego transportu rozmaitych artykułów spożywczych.
Przy przewozie produktów przeznaczonych do jedzenia najbardziej istotną kwestią jest czas – gównie ze względu na delikatność i w wielu przypadkach krótki termin spożycia. Należy je przede wszystkim optymalnie chronić przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami, dlatego konieczne jest zastosowanie solidnych skrzynek transportowych oraz pojemników (zróżnicowanych pod względem rozmiaru). Dodatkowo nie obejdzie się bez wytrzymałych worków z atestem spożywczym, wykonanych z folii HDPE (polietylenowej) albo LDPE. Ich produkcją i sprzedażą zajmuje się https://degafol.pl. Jeśli artykuły żywnościowe nie posiadają ograniczonej daty ważności, wówczas można je z powodzeniem przewozić w standardowych busach dostawczych i ciągnikach z naczepami.
Jeśli z kolei mamy do czynienia z produktami zamrożonymi, głęboko mrożonymi i schłodzonymi (ryby, lody, koncentraty soków owocowych, mięso, podroby, masło itp.), to niezbędne okazuje się wykorzystanie specjalnych pojazdów z systemem chłodniczym. Zaliczamy do nich chłodnie wyposażone w agregat sprężarkowy, izotermy z izolowanymi ścianami oraz lodownie. Pozwalają one utrzymać pożądaną temperaturę towaru, dzięki czemu jest on dostarczany do sklepu w idealnym stanie. Wymienione środki transportu podlegają zatwierdzeniu przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny, a kierowca musi mieć zawsze aktualną książeczkę sanitarno-epidemilogiczną. Poza tym artykuły pochodzenia zwierzęcego wymagają rejestracji przez lekarza weterynarii.