Herbaty liściaste są wytwarzane z liści, a czasem z pączków roślin i zawierają różne ilości kofeiny. Liście herbaty parzy się w gorącej wodzie, uzyskując napój podobny do czarnej herbaty. Jednak w przeciwieństwie do czarnej herbaty herbaty liściaste nie ulegają utlenianiu podczas przetwarzania.
Herbaty liściaste oferują różne korzyści zdrowotne. Są bogate w minerały takie jak miedź, magnez, mangan, potas i cynk. Zawartość folianów w herbatach liściastych pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi. Pomaga to zmniejszyć czynniki ryzyka chorób układu krążenia, takie jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu. Herbaty liściaste zawierają również składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, które pomagają poprawić funkcje pamięci i zwiększyć odporność na infekcje.
Zielone herbaty liściaste zawierają wysoki poziom antyoksydantów, które pomagają chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować stres oksydacyjny, który prowadzi do przedwczesnego starzenia się i różnych chorób, takich jak choroby serca i nowotwory. Zielone herbaty liściaste zawierają również witaminę C, która pomaga zmniejszyć uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki poprzez zwiększenie poziomu glutationu – przeciwutleniacza wytwarzanego przez komórki w organizmie.
Wykazano, że zielone herbaty liściaste zwiększają termogenezę (produkcję ciepła) w brązowych komórkach tłuszczowych (które spalają kalorie na energię cieplną) w określonych warunkach. Oznacza to, że picie zielonej herbaty liściastej może zwiększyć spalanie kalorii podczas ćwiczeń lub w spoczynku, co pomoże Ci schudnąć i utrzymać zdrową wagę.