Wędliny firmowe dostępne w supermarketach i sklepach ogólnospożywczych nie cieszą się w naszym kraju zbyt dobrą sławą. Przede wszystkim są powszechnie uznawane za niezdrowe – głównie ze względu na dużą ilość substancji konserwujących oraz wiążących w składzie. Na szczęście istnieje rozsądna alternatywa w postaci rozmaitych wyrobów masarskich od prywatnych dostawców. Jeśli interesują nas wędliny domowe sklep internetowy to jedno z podstawowych miejsc, gdzie można je nabyć bez większego problemu.
Wędliny wytwarzane w warunkach domowych tym różnią się od przemysłowych, że nie są nafaszerowane syntetycznymi substancjami wpływającymi negatywnie na ludzki organizm. Chodzi tutaj m.in. o fosforany, karageny, pektyny, aromaty wędzarnicze czy rakotwórcze związki typu E. Zazwyczaj w jednym kilogramie mieści się od 70 do nawet 90% czystego, nieoddzielonego mechanicznie mięsa (reszta to sól kuchenna, inne przyprawy i ewentualne dodatki). Na uwagę zasługuje również znacznie bardziej naturalny wygląd omawianych wędlin. Nie są nadmiernie różowe ani nie posiadają perfekcyjnej, jednolitej struktury – normalne zjawisko to włókna mięsne i przerosty tłuszczowe. Barwa jest nierzadko lekko szarawa, co jednak nie powinno wzbudzać w nas absolutnie żadnego niepokoju. Zauważalnym wyróżnikiem jest ponadto niski poziom wilgotności, wynikający z nieobstrzykiwania produktu wodą czy solanką. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o cenie wędliny pochodzącej od lokalnych dostawców, która wynosi minimum 35 złotych za kilogram. Wyroby poniżej tej wartości przeważnie nie są godne zakupu.