Większość z nas bardzo lubi potrawy z grilla, niezależnie od tego czy jesteśmy fanami klasycznych potraw z niego, czy wegetarianami. Przygotowane w ten sposób dania są niezwykle aromatyczne i przyjemnie, lekko chrupiące. Zarówno kiełbaski, steki czy też smażone warzywa, mają niepowtarzalny smak, którego nie można uzyskać innymi metodami. Cały proces przyrządzania dań również kojarzy się bardzo przyjemnie, bo zazwyczaj odbywa się w miłym towarzystwie i w przyjemnym otoczeniu.
Na smak grillowanych potraw wpływa przede wszystkim jakość produktów. Jeśli są nieświeże lub w słabym gatunku, to trudno uzyskać wyśmienite danie, a zjedzenie ich może negatywnie wpłynąć na zdrowie spożywających go osób. Ten warunek jest szczególnie ważny podczas przygotowania kiełbasek, mięs, czy ryb. Bardzo istotne są również umiejętności kulinarne grillującego, a ich brak może zepsuć najlepsze składniki. Warto więc starannie przygotować danie, a smaku dodać przez wcześniejsze marynowanie i zastosowanie aromatycznych przypraw.
W uzyskaniu wspaniałych grillowanych dań bardzo duże znaczenie ma grill, jego rodzaj i moc. Te klasyczne, opalane węglem drzewnym mogą mieć różne rodzaje rusztów. Można wybrać takie, ze stali nierdzewnej, albo też pokryte ceramiczną powłoką. Ich alternatywą są ruszty żeliwne, które rozgrzewają się dość szybko, a co ważne równomiernie i długo utrzymują wysoką temperaturę. Dla wygodnych dostępne są grille gazowe, których rozgrzewanie nie wymaga pracy. Dania na nich przygotowane są równie smaczne i aromatyczne.