Do każdej pracy w gastronomii niezbędna jest dobra zmywarka. Dzięki niej można o wiele szybciej i dokładniej umyć naczynia, a cała praca przebiega dzięki temu dużo sprawniej. Zmywarki przeznaczone do restauracji są bezpieczne, ekonomiczne i funkcjonalne. Jej zakup znacznie zwiększy komfort pracy w restauracji czy hotelu, jednak wybór idealnego modelu może nie być taki prosty. Na co warto zwrócić uwagę przed zakupem zmywarki?
Nie każda zmywarka sprawdzi się w każdym biznesie. Jej rodzaj należy dostosować do wymagań i zapotrzebowania, a także do tego, co będzie w niej umyte. Szczególną uwagę należy zwrócić na zmywarki:
-do szkła – mają słabszy strumień, a temperatura jest dostosowana do mycia delikatnych naczyń.
-do talerzy i sztućców – mają odpowiednią temperaturę do wyparzania naczyń.
-do tac – mają odpowiednią wielkość, dzięki czemu mieszczą w sobie duże tace.
-tunelowe – ma konstrukcję taśmową, w godzinę może umyć nawet kilka tysięcy naczyń.
-kapturowe – otwierane są od góry, dzięki swojej konstrukcji pozwalają na mycie dużych garnków czy patelni.
Każda zmywarka powinna być dostosowana do potrzeb biznesu. Zmywarka tunelowa lepiej sprawdzi się w stołówkach, a model uniwersalny jest wystarczający do hotelowych restauracji. Przed zakupem należy sprawdzić jeszcze czas działania urządzenia. Jeśli gości codziennie jest dużo, to powinien być on wystarczająco krótki, aby usprawnić pracę personelu. Warto także sprawdzić moc zmywarki i sposób jej podłączenia, a także rozmiar, aby mieć pewność, że dobrze sprawdzi się na zapleczu.