Uprawa roślin wymaga dużej wiedzy na temat wymagań poszczególnych gatunków. Szczególne znaczenie ma właściwe odżywianie ich, co wpływa nie tylko na plonowanie, ale też na odporność na choroby. Wszystkie rośliny do swojego wzrostu potrzebują kluczowych składników, jakimi jest azot, potas oraz fosfor. Za kwitnienie, zawiązywanie kwiatów oraz owoców odpowiadają też mikroelementy – bor, magnez, wapń, mangan. Niedobór składników pokarmowych w glebie bardzo negatywnie odbija się na roślinach. Owoce mogą być drobne, a liście tracą swój kolor.
W rolnictwie używa się wieloskładnikowych nawozów sztucznych, mineralnych lub organicznych. Nawozy sztuczne pozwalają obliczyć dokładną dawkę, dzięki czemu nie dochodzi do ryzyka uszkodzenia roślin. Więcej o nawozach oraz o żywieniu roślin można dowiedzieć się z witryny internetowej https://arkop.pl/. Dostępne są tam nawozy wraz z ich przeznaczeniem. Właściwa podaż substancji pokarmowych wpływa na jakość i “zdrowie” plonów. Pierwiastki mogą też polepszać właściwości gleby. Dobrym przykładem takiego działania są nawozy zawierające wapń. Składnik pozwala delikatnie odkwasić glebę, co zapewnia idealne warunki do wzrostu wielu roślin użytkowych.