Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z jedzenia wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Będąc na diecie wegańskiej nie spożywa się więc m.in. mięsa, ryb, mleka i jego przetworów oraz jajek. Wbrew pozorom, taka dieta może być bardzo urozmaicona. Wystarczy tylko wiedzieć jak ją komponować, żeby zapewnić organizmowi wszystkiego, co potrzebuje.
Roślinna dieta jest najczęściej bardzo lekkostrawna. Nie można jednak zapominać, że dla prawidłowego funkcjonowania, organizm potrzebuje wysokiej jakości białka, którego najczęściej dostarcza się przez spożywanie mięsa bądź produktów mlecznych. I dlatego, w diecie wegańskiej, świetnie sprawdzają się warzywa strączkowe, takie jak soczewica i ciecierzyca. Są prawdziwą skarbnicą białka, sycą i dostarczają wielu cennych witamin i mikroelementów. Można z nich przygotować kotlety, upiec pasztet czy po prostu dodać do zupy. Dobrym wyborem są też wszelkie warzywa zielone, jak szpinak czy jarmuż. Dostarczą m.in. kwasu foliowego i witamin z grupy B, których weganie bardzo potrzebują.
Przygotowanie ciasta bez jajek i mleka? Dawniej byłoby to sporym zaskoczeniem, ale w dzisiejszych czasach – wszystko jest możliwe. Zamiast mleka krowiego, można użyć np. zamiennika migdałowego lub owsianego. Jajka zastąpi zaś siemię lniane. Problemem nie będzie też przygotowanie jajecznicy… Wystarczy użyć do niej tofu i efekt jest bardzo podobny. Oczywiście wszystko to wymaga odpowiedniej wiedzy, no i talentu kulinarnego. Może lepszy będzie zatem wegański catering dietetyczny? Z ofertą specjalistów, którzy przygotowują dietę pudełkową w okolicach Wrocławia, można zapoznać się pod adresem https://timcatering.pl/katy-wroclawskie-catering-dietetyczny/. Wtedy nie musimy się już martwić o żadne zamienniki, a nasza dieta będzie odpowiednio różnorodna i zbilansowana.