Prowadząc działalność gastronomiczną konieczne jest zadbanie o trzy kluczowe aspekty. Należą do nich zatrudnienie profesjonalnie przeszkolonej kadry pracowniczej, zapewnienie odpowiednio dużej i komfortowej w użytku przestrzeni do pracy, a także dobre wyposażenie lokalu. Na to ostatnie składa się nie tylko sprzęt kuchenny, ale również odzież gastronomiczna. Jest ona niezwykle ważna, gdyż z jednej strony chroni pracowników, a jednocześnie pozwala na ich identyfikację. Właściwy komplet ubioru dla gastronomii powinien prezentować określone cechy.
Podstawą podczas wykonywania obowiązków w restauracji czy kuchni jest komfort. Dlatego też odzież gastronomiczna powinna się charakteryzować wygodą w noszeniu. Zapewnią ją mocne szycia, a także elastyczność, delikatność i wysoka jakość materiału wykonania. Oprócz tego musi zapewniać dobre odprowadzanie potu oraz przewiewność. Dobrze jeśli będzie mogła być prana w wysokich temperaturach, a ewentualne drobne zabrudzenia będą łatwe w usuwaniu bez konieczności wrzucania jej do pralki. Poza tym trzeba pamiętać, że musi ona odznaczać się należytą estetyką, która sprawi, że personel będzie mógł być odbierany pozytywnie. Każdy element stroju powinien być schludny i zadbany, niezależnie od funkcji. Detale takie jak czapka kucharska powinny być dodatkowo wytrzymałe, gdyż w razie stałego użytkowania mogą być podatne na działanie negatywnych czynników zewnętrznych, takich jak parowanie cieczy i tłuszczy, lub wysoka temperatura. Pamiętając o tych wskazówkach, będziemy mogli wybrać idealną odzież gastronomiczną.